2 Aralık 2009 Çarşamba

ŞÖBYET ve BÜZME BAKLAVA(burma)




Merhabalar
Bayram bayram derken onuda ardımızda bıraktık artık rabbim salıkla huzurla daha nice bayramlar görmeyi nasip eylesin cümlemize amin.
kimimiz kalabalık kimilerimizse yanlız geçirdi bayramı .her ne kadar yanlızda geçirmiş olsak bayramın olmassa olmazı tatlısız bayram olmazdı degilmi ama ?bende arife günü girdim mutfaga ortayada bu mamalar çıktı .
denemek isterseniz buyrun:

    hamuru için:
 1 çay bar  sıvı yağ
 1 çay bar   yogurt
 1 paket kabartma tozu
 1 çorba kaşığı elma sirkesi
 2 yumurta
 ortalama 5 sb kadar un

   şöbyetin iç malzemesi:
 1 sb süt
 0.5 sb irmik
 1 sb ceviz ezilmiş

    çikolatalı büzmenin iç malzemesi
  100 gr bitter çikolata ince rendelenmiş.
  1 sb ceviz ince ezilmiş

    sade büzmenin iç malzemesi
  1 sb ceviz ince ezilmiş

    şerbeti:
  4.5 sb şeker
  4 sb su
  4/1 limon suyu

  1 sb sıvı yağ  3 çorba kaşıgı tereyagı


        Hazırlanışı:
   yumurta yogurt yağ iyice çırpılıp karıştırılır diğer malzemelerde eklenip ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
   hamur üç parçaya bölünüp bir parçasına 2 yemek kaşıgı kakoa eklenir ve kakoalı bir hamur elde edilir.
bütün hamur cevizden küçük parçalara ayrılıp nişasta dökülmüş kabın içine koyulup üzerinde bolca nişasta serpilip yarım saat kadar dinlenmeye alınır.
   şöbyet için iç harcı pişirilir.tüm hamurun üçte birlik ölçüsünden çıkan bezeleri şöbyet için tabak büyüklügünde açıp arasına bol nişasta serpelim merdaneyle dikdörtgen olacak şekilde açalım karelere bölüp iç harcını koyalım yalamış fırın tepsisine dizelim.
  Büzgülü baklava içinse tabak büyüklügünde açıp ikişerli olarak açalım açılan yufkayı dörde bölelim her parçanın içine ince ezilmiş cevizini koyup oklavaya saralım büzdürerek çırartalım.
  Çikolatalı büzmedede yine aynı şekilde yapıyorum ama farkı nişastanın içersine kakoada koyup açarken rengini kaybetmemek..
  hepsi bitince yagımızı sıvı yagımızı iyice ısıtıp tatlıların üzerine dökelim düktügümüzde fırınlanmış gibi rengi degişmesi gerekiyor .ardından tereyağımızada eritip üzerine döküyoruz. önceden ısıtılmış fırında 15  20 dk kadar kızartıp öncden pişirip soguttugumuz şerbetiyle buluşturuyoruz.
  Arkadaşlar emin olun anlatması çok daha zor geldi yapımı daha kolay.

20 yorum:

Ozge Sipahioğlu dedi ki...

cidden zormus ya ben hayatta yapamam:)

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ellerine sağlık canım.:)

İnşallah ilerki bayramlarını kalabalıklarla geçirirsin:(

CANDAN TARİFLER dedi ki...

ÇİKOLATALI OLANA BAYILDIM MUHTEŞEM GÖRÜNÜYOR OFFFF:(((( ELLERİNE EMEĞİNE SAĞLIK VE KOCAMAN BİR MAŞALLAH .....

mutfaktakizaman dedi ki...

tatlisiz bayram olmuyor ellerine saglik canim...

IŞIL dedi ki...

selam ne haber

pelince dedi ki...

Canım ellerin dert görmesin ne güzel hazırlamışsın.. nerde bende hamur açacak marifet.. ama çok denemek istiyorum o ayrı :))
ellerine sağlık...

Geçmiş bayramında kutlu olsun...

Sevgiler..

sevdalıtatlar dedi ki...

Bayramdan çıkdık ama ben tatlıya doyamadım hele çikolatalı büzmeyi de görünce acayip oldum aahhh ahhh şu tatlı zafım beni bir gün duman edecek ya hayırlısı..
Ellerine sağlık ...

fatma dedi ki...

ellerine saglık bayram tatlısız olmuyor ama ben oglum hasta oldugu için yapamadım sana afiyet olsun

gümüşlerin hobi dünyası dedi ki...

çikolatalı büzme çoook güzel görünüyor.baklava açmak çok zor ve maharet gerektiren bişey.çok güzel yapmışsın.ellerine,emeğine sağlık.

Cami dedi ki...

Ich liebe BAKLAVA !! BITTE! Das Rezept in DEUTSCH Bitte... Cami

angel dedi ki...

gecmis bayraminz mubarek olsun sevgilerle

Adsız dedi ki...

mımm hangisinden başlasam acaba:) ellerine salık.

Ghanima dedi ki...

kız ben hazır sandım:)

elif dedi ki...

ne kadar güzel olmuş ikisi de. şöbiyeti çok severim zaten inşallah bir gün denemesi de nasip olur:)ellerinize sağlık.

NEŞELİ GÜNLER dedi ki...

ellerine sağlık canım çok nefis görünüyor.
sevgiler

SICAK PAYLAŞIMLAR AYSEL dedi ki...

Çikolatalı baklava ilginç geldi... Ama nerde bende o marifet... Ellerine sağlık sevgiyle...

sarı mutfak-hande dedi ki...

şöbiyete asla hayır diyemem
ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

tatlı çok güzel görünüyor benim sorum fırında kaç derecede pişecek ve tatlılar sıcakkenmi dökülecek cevabınızı bekliyorum ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

SORUMA HALA CEVAP ALAMADIM

karamel mutfak dedi ki...

sorunuza cok gec cevap verdigim icin oncelikle ozur dilerim:) firinin isisini sormussunuz ama net bisey soyleyemesem de 200derece civari diyelim kullanilan firinlarimiz malasef sabit olmuyor benim kulandigim gazli ve sadece alttan isitmali ve fansiz siz borek pisirdiginiz ayarda veya goz karari bu isin cok kolay altindan kalkarsiniz .serbetleme isine gelince birisi sicaga yakin ilik digeri ise soguk olsun tamamen zmanlamaniza bagli .bu kurali tum tatlilardada kulana bilirsiniz. simdiden afiyet olsun.