7 Ekim 2016 Cuma

MAMALİGA

Selamın aleyküm dostlar
Bilenler bilir uzunca süredir bu ülkede yaşamaktayım bişeyi fark ettimki ben yemek bloger İ olmama rağmen dogru düzgün Moldovan mutfağından bahsetmemişim .Gerçi ne bloglarda eski hava kaldı nede bende aklıma gelirse bir blogum olduğu arada karalıyoruz işte bişeyler.Hazır akıl etmişken biraz paylaşmaya çalışayım ,yemek kültürü olarak aslında ne bizden çok uzak nede bize çok yakın yıllarca Osmanlı'nın egemenliği altında kalınca sanki bizden bişeyler bulaşmış gibi örneğin bizdeki güveç onlarda da aynı hamde aynı isimle sarmada buna verilebilecek diğer bir örnek olur sanırım biz sarma diyoruz onlar sarmali ve şekli bizimkinden biraz farklı daha birçok örnekle bu listeyi uzatabiliriz aslında inşallah bundan sonra akıl ederde paylaşmayı başarırsam farklı örneklerle sizlere aktarmaya çalışacağım.
Günün konusu mamaligaya gelince aslında bizim Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi mıhlama dan yada diğer adıyla kuymaktan çok farklı değil.Tıpkı Karadeniz bölgesinde olduğu gibi Burada da bölgesel olarak yapım şekli değişiyor . En bilinen hali kaynayan suda Mısırununu kaynatıp nerdeyse ekmek kıvamında bir lapa yapmak ana pirensip bu ama siz damak tadınıza ve evdeki imkanlarınıza göre farklı şekillerde bunu yapabilirsiniz . Bu günkü benim yaptıgım şekli ise daha özel günlerde yapılan lezzeti sadesine göre bir tık daha yukarda olan hali .


Malzemeler
1 su bardağı mısırunu
3 su bardağı su
100 gr kadar tereyagı
1/2 su bardağı tuzlu beyaz peynir
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 
Tuz

Malzemelerimiz dizisindeki gördünüz gibi hiçte bulunamayacak şeyler değil.
Öncelikle suyumuzu tencere ye alıp  tuzunuzda ilave ettikten sonra kaynamaya başlayınca azar azar Mısır unu nu ilave ediyoruz karıştıra karıştıra hiç topaklanma kalmayacak şekilde suyla pişiriyoruz ve bu aşamaya kadar az önce bahsettiğim en yaygın pişirme şekli olan şade mamaligamız hazır olmuş oluyor sadesinin benim tarifimden farkı bu noktadan sonra başlıyor çünkü sadesi  uygun bir kaba dökülüp kesildikten sonra genelde soğuk olarak ekmek niyetine tüketiliyor.
Suyunu iyice çeken mamaligamızın altını iyice kasıp tereyağını ekliyoruz ve içinde eriyinceye kadar karıştırıyoruz ve ateşimizi kapatıyoruz sonra peynır ilavesinide yapıp iyice karıştırıyoruz tenceremizi kapatıp birkaç dakika demlenmeye bırakıyoruz ve sıcak olarak servis yapıyoruz ister balık ister et yanında mükemmel bir tat.
Deneyenlere yada denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok: